Президентът Румен Радев подкрепи реформите в Сърбия за евроинтеграцията ѝ. Това

...
Президентът Румен Радев подкрепи реформите в Сърбия за евроинтеграцията ѝ. Това
Коментари Харесай

Радев подкрепи реформите в Сърбия за евроинтеграцията ѝ

Президентът Румен Радев подкрепи промените в Сърбия за евроинтеграцията ѝ. Това стана по време на срещата му със сръбския му сътрудник Александър Вучич.

Готови сме с Република Сърбия дружно да работим за задълбочаване на добросъседството в района на Западните Балкани и за осъществяване на основни за европейската вероятност промени в политическата, икономическата и обществената сфера, съобщи Радев на брифинг след срещата, оповестяват от прессекретариата на президента. 

Държавният глава на Република Сърбия Александър Вучич е на публично посещаване в България по покана на българския президент.

Румен Радев даде положителна оценка на посочената от Европейската комисия индикативна времева рамка за разширение на Европейския съюз до 2025 година и дефинира този период като ясна вероятност за европейското общо бъдеще на България и Сърбия. Българският държавен глава изрази вяра, че в кратковременен проект ще се задълбочават и двустранните връзки сред София и Белград в региона на инфраструктурната и енергийната съгласуваност. Като съответни планове, които са приоритет за двете страни, бяха избрани завършването на автомагистралата сред Ниш и София, построяването на газов интерконектор сред двете страни, усъвършенстването и електрификацията на железопътния превоз и увеличението на броя и ефикасността на граничните контролно-пропускателни пунктове на общата граница.

Президентът Румен Радев благодари на сръбския си сътрудник за осъществените промени в законодателството на Сърбия във връзка с националните малцинства на територията на западната ни съседка, само че прикани за повече старания за използването на законодателните ограничения във връзка с българското население. „ Трябват още старания в тази активност и напредъкът от законодателството на Сърбия да доближи до локално равнище и да имаме резултати на място. Обсъдихме проблемите в тези райони, включващи неналичието на задоволително вложения, ниската трудова претовареност, непълен достъп до образование на майчин език, здравни и обществени услуги “, съобщи президентът Румен Радев. Президентите на България и Сърбия също по този начин поеха ангажимент да бъдат взети краткосрочни ограничения за опцията българите на сръбска територия да имат повече достъп до информация на български език, като се реши казусът с дефицит на финансиране на медиите на майчин език в областите на Димитровград и Босилеград.

Президентът Радев насочи покана към Александър Вучич страната му да вземе присъединяване в самодейността Единно европейско небе, като се причисли към Функционалния блок въздушно пространство (ФБВП) сред Република България и Румъния (DANUBE FAB). “Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за района и дружно с България, Румъния и Сърбия ние можем да бъдем част от Единното европейско небе в името на успеваемостта и сигурността на въздушния превоз. Трябва да имаме изчерпателен метод, когато приказваме за разширение на нашето съдействие “, съобщи президентът.

В отговор на журналистически въпрос българският президент прикани да се търси спокойно и положително за всички заинтригувани страни решение в разговора сред Сърбия и Косово. „ България високо прави оценка разговора сред Белград и Прищина. Този разговор няма опция. Трябва да се търси спокойно решение на всички проблеми “, сподели Румен Радев и подсети, че в преговорния развой от съществена значимост е да се проучват решенията в дълбочина и да се планува резултатът им в дълготрайна вероятност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари на страната ни за поддръжката, която оказва България на Сърбия по европейския й път. „ Народите на България и Сърбия са другарски и приятелски нации и съм уверен, че ще имаме доста положително близко съдействие и в бъдеще ”, съобщи Александър Вучич. Той означи необятните благоприятни условия за съдействие сред държавни и частни компании от двете страни в голям брой области, в това число и във военната индустрия.

Държавният глава на Република Сърбия увери, че в къс период ще бъдат взети ограничения освен на политическо, само че и на локално равнище, за възстановяване на изискванията на живот на българите на запад от границата ни. „ Напълно сме открити да обсъдим всичко, което ще даде опция на българското национално малцинство да се усеща и живее по-добре “, увери Александър Вучич.

Българският държавен глава одобри отправената покана от Александър Вучич да посети Сърбия дружно с представители на българския бизнес за разискването на съответни планове за поощряване на двустранния стопански продан. Двамата президенти ще посетят и регионите, в които живее българското национално малцинство в Република Сърбия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР